Klub trubačov Slovenskej republiky

záujmový klub Slovenského poľovníckeho zväzu

3. Majstrovstvá Európy

V dňoch od 6. do 10.10.2023 sa výprava 14-tich slovenských trubačov zúčastnila Majstrovstiev Európy v poľovníckom trúbení. V poradí už 3. ročník sa konal v krásnom prostredí nemeckého mesta Suhl.

Piatkový večer sa po registrácii účastníkov v priateľskej atmosfére uskutočnil súkromný koncert na terase horského hotela Ringberg. V rámci neho sa predstavili naše tri súbory – súbor v ladení in Bb s názvom Trubači z rodného kraja, súbor v ladení in Bb s názvom Prešovskí trubači a súbor v ladení in Es s názvom Es kvartet.

Ešte pred samotným súťažným zápolením sa trubači sústredili do centra mesta. Práve tu vytvorilo viac ako 200 účastníkov súťaže zo 6 krajín sprievod po uličkách Suhlu. Následne sa vrátili do hotela, kde sa konala súťaž.

Súťaž slávnostne otvorili organizátori z Nemecka, ktorí toto podujatie pripravovali v spolupráci s kolegami z Českej republiky. Výkony jednotlivých súťažných družstiev boli naozaj dych berúce. Na pódiu predstúpilo pred 6-člennú porotu 12 súborov v ladení in B. Víťazným družstvom v tejto kategórii sa stalo družstvo z Maďarska s názvom Vadászkamara Kürtegyüttes. Súbor Trubači z rodného kraja mali k víťazstvu blízko, pretože sa umiestnil na 5. mieste. Prehliadka súborov v ladení in Es zanechala v každom poslucháčovi veľmi silné emócie. Na stupienok víťazov sa v tejto kategórii postavilo družstvo z Českej republiky – Juhočeskí trubači. Víťazom blahoželáme.

V sobotu sa v čase obeda predstavitelia jednotlivých krajín stretli na spoločnom obede, aby prerokovali záležitosti ohľadom organizovania tejto akcie do budúcnosti. Po večernom vyhlásení si súťažiaci zdieľali svoje zážitky na raute, ktorý pre účastníkov pripravil organizátor súťaže. Ďalším prekvapením pre všetkých súťažiacich bola možnosť bezplatne navštíviť múzeum zbraní a múzeum automobilov. V mene Klubu trubačov sa chceme poďakovať všetkým organizátorom za tak pekne pripravené podujatie, na ktorom si súťažiaci nielen merajú svoje sily, ale taktiež rozvíjajú priateľskú atmosféru a udržiavajú kontakty s trubačmi z ostatných krajín.

Tešíme sa na 4. Majstrovstvá Európskych trubačov, ktoré v roku 2025 zorganizuje Poľsko v meste Pszczyna.

PhDr. Lucia Blšáková